Signing ondersteunt Healing environment in de zorg

Healing environment in de zorg

Steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen zijn zich er steeds meer van bewust dat er naast persoonlijke zorg en aandacht, ook andere zaken een positieve bijdrage leveren aan het genezings- of onderzoeksproces van een patiënt. Daarom worden er in de zorgsector steeds meer healing environments gecreëerd. Een healing environment is een zorgomgeving die is ingericht vanuit de Evidence Based Design gedachte. Simpel gezegd is dit een inrichting op basis van kennis over zorg & gezondheid.

Healing environments zorgen voor een prettige, gezonde en veilige omgeving waardoor onnodige stress wordt verminderd. Bij healing environment worden wanden voorzien van kleur en/of visuals waardoor ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de sfeer in een ruimte.

Exciting wall & ghost signing

Wat nog relatief nieuw is en de laatste jaren steeds meer wordt toegepast is afleiding. Denk hierbij aan de trajecten waarin kinderen een (vervelend) onderzoek of behandeling moeten ondergaan. Door het creëren van een andere wereld met raadsels en speurtochten worden kinderen in beweging gebracht en wordt ervoor gezorgd dat ook zij plezier kunnen hebben in het ziekenhuis!

In samenwerking met onze partner Variled, heeft Blomsma Print & Sign de “Exciting Wall” gecreëerd. Door middel van uv-licht komen oplichtende vormen of letters tevoorschijn, ook wel ghost sign genoemd. Deze oplichtende vormen en illustraties kunnen geplaatst worden op bestaande ondergronden en gecombineerd worden met wandvullende visuals. Deze nieuwe techniek is een “vriendelijke” investering ten opzichte van een (kostbare) projector en biedt daarnaast gebruiksgemak. Er is geen extra software of hardware nodig, dan alleen een UV-zaklamp!

Healing environment in het Maasstad Ziekenhuis

De betrokken medewerkers van de gipskamer voor kinderen in het Maasstad Ziekenhuis – Rotterdam zijn al langere tijd bekend met het fenomeen ‘healing environment’. De ruimte met de behandelstoel was namelijk al voorzien van een junglethema met verlichte plafondpanelen met afbeeldingen, een egaal groene wand en een aantal stickers op deuren. In de zoektocht naar een oplossing die ook voor afleiding zorgt, kwam men een filmpje van de Exciting Wall in het Wilhelmina Kinderziekenhuis tegen.

Er werd snel een afspraak gemaakt, gevolgd door een advies waarbij de bestaande uitingen werden aangevuld in hetzelfde thema. De groene wand werd door Blomsma Print & Sign voorzien van een visual in jungle thema, uitgevoerd in pvc-vrij 3M materiaal. Daarnaast werden in deze wandvullende afbeelding veel diverse dieren verborgen, die door middel van UV-licht tevoorschijn komen! Sommige gemakkelijk te vinden en herkenbaar, andere kleiner en wellicht wat onbekender.

In de paar maanden tijd dat de Exciting Wall nu in gebruik is, zijn al vele enthousiaste reacties opgetekend van zowel kinderen, ouders als medewerkers!

“Enige tijd geleden is er een prachtige Exciting wall voor de kindvriendelijke gipskamer geplaatst door de firma Blomsma. We zijn uitermate tevreden met het traject, afspraken en het resultaat. Ik wil Blomsma bij een ieder aanraden!” – Mevrouw L. Hollebrandse – van der Plas, Teamleider Gipskamer