Fietspad met straatstickers als routeaanduiding in Utrecht

Opdrachtgever: Provincie Utrecht

Afgelopen mei heeft er een gedragsveranderingsproef in het centrum van Utrecht plaatsgevonden. Stagiair Kirsten van Merwijk heeft vanuit haar opleiding Master of Science in de psychologie een opdracht uitgevoerd met als doel fietsers te stimuleren om meer gebruik te laten maken van de route over de Archimedeslaan vanuit het Utrechtse Science Park (USP).

In opdracht van de Provincie Utrecht en in samenwerking met XTNT, het bedrijf waar Kirsten haar afstudeeropdracht heeft uitgevoerd, zijn er op diverse plaatsen in de buurt van het USP tijdelijke asfaltstickers op de fietspaden aangebracht, welke impliceren de “snelste route naar het centrum” te zijn per fiets. Maar was dit wel zo? Was dit wel de snelste route? Men neemt vaak aan van wel.

Hetzelfde moest gelden voor de tweede tijdelijke uiting: Kies je voor Rijk of Gezond? Een keuze waarmee Kirsten de gedachte van de fietser probeerde te beïnvloeden. Aan Blomsma Print & Sign de eer om voor de uitingen te zorgen voor dit onderzoeksproject en ze dus duidelijk te laten opvallen op de typisch rode fietspad ondergrond.

De tijdelijke uitingen, op speciaal asfaltfolie met extreme hechting, zijn in twee fases aangebracht. De opvallende asfaltstickers zijn elk na vier dagen weer verwijderd en uit de metingen is op de maken dat er wel degelijk een gedragsverandering heeft plaatsgevonden. De mensen hebben beduidend meer gekozen voor de “snelste route” en voor de “gezonde route” tijdens de aanwezigheid van de folie op de fietspaden.

Wilt u ook een gedragsverandering veroorzaken of opvallen met tijdelijke uitingen op asfalt of ruwe ondergronden, dan bieden wij de oplossing met passende straatstickers. De extreem sterke asfaltfolie is bestand tegen extreme weersomstandigheden en zware condities. Kijk voor meer informatie in onze projectgalerij.