Veiligheidsfolie doorvalbeveiliging Blomsma Print & Sign

Veiligheidsfolie

In veel kantoorgebouwen, bedrijfspanden, scholen en kinderdagverblijven zie je regelmatig glas terug. Glas geeft een gebouw een moderne en lichte uitstraling. Maar glas kent ook enkele nadelen. De belangrijkste nadelen zijn het risico op doorvallen en het risico op inbraak. Voor beide problemen kunnen veiligheidsfolies de oplossing bieden. U vindt hier meer informatie over in onze speciale landingspagina over veiligheidsfolie.

Veiligheidsfolie als doorvalbeveiliging

Om dit te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Deze maatregelen moeten de doorvalveiligheid van glas vergroten. Een van de beste maatregelen is het aanbrengen van Veiligheidsfolie op glas. Veiligheidsfolies zijn transparante folies en worden toegepast om het raam te versterken en de scherven en splinters bijeen te houden in geval van ruitbreuk. Het glas zal bij een val wel breken, maar de scherven worden door de folie en de lijmlaag bijeengehouden, waardoor het gevaar voor rondvliegende glassplinters wordt beperkt. In het Bouwbesluit 2012 staat het volgende geschreven over doorvalveiligheid: Een voor personen bestemde vloer heeft bij een rand een niet beweegbare afscheiding als die rand meer dan 1 meter hoger ligt dan een aansluitende vloer, het aangrenzende terrein of het aansluitende water. Een vloerafscheiding, zoals bedoeld, heeft een hoogte van respectievelijk 1 en 1,2 meter (Bouwbesluit 2012, § 2.3.1 Nieuwbouw, Artikel 2.18 lid 1 en 2). (afhankelijk van de hoogte van de vloer). Samenvattend: als u vanaf de vloer van een gebouw meer dan 1 meter naar beneden kunt vallen, moet er een afscheiding komen van respectievelijk 1 of 1,2 meter. In veel gevallen betekent doorvallen ook een kans op letsel door glasscherven Aangebracht op geharde en gelaagde ramen zal veiligheidsfolie zorgen voor extra versterking en het bijeenhouden van onverhoopt rondvliegende splinters. Veiligheidsfolie is een dikke polyester folie die op het raam geplakt wordt. Met deze folie zorgen we ervoor dat het glas aan elkaar blijft hangen. Een van de meest duidelijke toepassingsgebieden is kinderdagverblijven (of scholen). Ramen in kinderdagverblijven dienen tot een hoogte van 120 cm boven de grond voorzien zijn van veiligheidsglas of veiligheidsfolie of op een veilige manier zijn afgeschermd van de kinderen. Hiermee kan voorkomen worden dat kinderen door ramen heen vallen of gewond raken omdat de ramen kapot zijn.

Veiligheidsfolie tegen inbraken

Een iets dikkere soort veiligheidsfolie wordt gebruikt om inbraak en vandalisme te voorkomen of beperken. Door het toepassen van veiligheidsfolie op de ramen van uw pand of winkel etalage, wordt het doorbreken van het glas vertraagd en zullen veel inbrekers of vandalen van hun poging afzien. In onderstaande video wordt de werking van veiligheidsfolie tegen inbraak duidelijk.

Veiligheidsfolies doorvalbeveiliging Blomsma Print & Sign

Veiligheidsfolies tegen explosie schade

Er bestaan zelfs veiligheidsfolies die de zo sterk zijn dat ze glas bij bomaanslagen of andere explosies bij elkaar kunnen houden. Ook deze zogenaamde ‘Bomb Blast Window film’ is uit meerdere lagen opgebouwd. Explosies in de bouw of chemiebranche veroorzaken vaak het meeste letsel door rondvliegende glasscherven, nog meer dan de bomaanslag of explosie zelf. Dit soort veiligheidsfolie wordt meestal geadviseerd voor ramen op de begane grond en andere veiligheidszones van gebouwen die als ‘gevaarlijk’ worden beschouwd. We zien deze veiligheidsfolie dan ook veel terug bij overheidsgebouwen, in de chemie, offshore en zware industrie. Deze veiligheidsfolie voorkomt niet dat het glas breekt, maar het zorgt er wel voor dat de scherven geen kant op kunnen en dus geen schade kunnen veroorzaken. In onderstaande video wordt de werking van deze veiligheidsfolie duidelijk:

Veiligheidsfolies doorvalbeveiliging Blomsma Print & Sign

Veiligheidsfolies zijn UV-werend

Veiligheidsfolies bevatten bovendien een UV-filter die tot 99% van de schadelijke Ultraviolette stralen tegenhoudt. Deze UV-werende folie noemen wij ook wel sunblock folie of UV-block folie. Wanneer naast veiligheid ook privacy, isolatie en/of warmtewering belangrijke zijn voor uw pand, dan kunnen wij deze eigenschappen combineren. De veiligheidsfolie wordt in deze gevallen voorzien van extra lagen die zowel warmte en kou reduceren én de privacy garanderen. Samenvattend zijn de voordelen van veiligheidsfolie:
  • Het maakt glas een stuk sterker
  • Het beperkt de schade van rondvliegend glas
  • Het voorkomt dat kinderen op scholen en dagverblijven gewond raken
  • Het weert 99% van de UV stralen
  • Het is net zo helder als glas
  • Te reinigen als glas, beschermd door kraswerende laag
  • Onderhoudsvrij
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van veiligheidsfolie voor uw organisatie of direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.