Blomsma Groep - het bedrijf

De geschiedenis van Blomsma

Blomsma is gestart in 1979 als Teken- en Adviesbureau wat zich bezighield met technisch tekenwerk, technisch illustratief tekenwerk en veiligheidsplattegronden. Vanuit de technische tekenactiviteiten is vanaf 1982 Blomsma Repro ontstaan als lichtdrukkerij. Toen er in 1983 een snijcomputer op de markt kwam waarmee digitaal teksten en symbolen uit zelfklevend vinyl konden worden gemaakt was Blomsma een van de eersten in Nederland die hiermee aan de slag ging. Met technisch illustratieve werkzaamheden was Blomsma immers al bezig met vormgeving e.d. De eerste jaren groeide het bedrijf met grote stappen en in 1985 werd het eerste bedrijfspand aan de Industrieweg 14 gekocht.

In 1989 is het bedrijf met 17 werknemers overgenomen door de huidige eigenaar Willem Heijboer en doorontwikkeld naar de huidige vorm. Medio 1989 werd voor het eerst tekenwerk digitaal gedaan. Bij de introductie van de eerste grootformaat full color electrostaat printers op de markt kwamen in Nederland investeerde Blomsma al snel in deze nieuwe techniek. Al snel kwam er software beschikbaar waarmee ook grafische bestanden geprint konden worden, het begin van wat een paar jaar later als Blomsma XL Colorprinting een eigen positie op de Nederlandse markt verkreeg. De veiligheidskundige tekenwerkzaamheden waren ondertussen doorontwikkeld tot een zelfstandig veiligheidskundig adviesbureau, Blomsma Consultants. Blomsma Consultants was destijds een toonaangevend en trendsettend adviesbureau op het gebied van allerhande calamiteitenplannen. Dat daarbij al het tekenwerk, tekstopmaak en de reproductie in eigen huis werd gedaan sprak voor zich. Al deze activiteiten groeiden hard totdat in 1999 een bedrijf van zo'n 75 werknemers in zeer uiteenlopende bezigheden was ontstaan. Op dat moment is de strategische keus gemaakt om de activiteiten te beperken tot signbedrijf met een eigen printproductie. Blomsma Consultants is met 14 werknemers verkocht. Vanuit de kerngedachte sign met print is er bewust voor gekozen de veiligheidskundige tekenactiviteiten en veiligheidssignaleringen binnen Blomsma te houden, wat de start was van Blomsma Signs & Safety als zelfstandig specialisme.

Met een nieuwe en frisse bedrijfsstrategie is er een modern en eigentijds bedrijf ontstaan. In 2001 werd het huidige bedrijfspand betrokken waarbij enige tijd later ook de andere helft, Storkstraat 3 en Storkstraat 3A, is aangekocht. Daarnaast is er een vestiging in Hoogezand geopend. Begin 2008 is middels een overname Blomsma SQ-Zeefdruk, met een stevige positie in de retailsigning, ook ondergebracht in de Blomsma Groep.

Momenteel opereert de Blomsma Groep als signbedrijf vanuit twee kernentiteiten; Blomsma Signs & Safety en Blomsma Signcompany, waarbinnen eigen specialismen zijn gegenereerd in de respectievelijke vakgebieden. Met Blomsma Safety Components is ingespeeld op het uit voorraad leveren van standaard veiligheidssignaleringen en labeling als compleet product zonder engineering en montage.